Белгийски шофьори протестираха срещу нелоялната конкуренция

Конвой камиони блокира Брюксел под лозунга "Еднакви заплати за еднаква работа".

25.09.2012 | 08:32
Белгийски шофьори протестираха срещу нелоялната конкуренция

Голям конвой от шофьори на камиони влезе вчера в Брюксел, за да протестира срещу конкуренцията на източноевропейците, които снижават цената на труда и работните стандарти в сектора, предаде АП.

Около 100 камиона караха бавно, за да блокират движението по основните магистрали към белгийската столица. Според местните синдикати шофьори от България, Полша и Румъния работят в страни като Белгия на половин заплащане и при неприемливи условия - карат по много часове и спят в камионите си с месеци. Тези практики влошават условията за труд и за шофьорите в по-богатите страни.

Под лозунга "Еднакви заплати за еднаква работа!" протестиращите призоваха за ограничаване на незаконните практики в ЕС чрез по-строги проверки, както и като се гарантира, че шофьорите от Източна Европа получават същото заплащане като колегите им на Запад.

Синдикални лидери уточниха, че протестът не е насочен персонално срещу шофьорите от Източна Европа, тъй като много често тези хора едвам свързват двата края и са принудени да работят повече за по-ниско заплащане. Профсъюзите подчертаха, че искат промяна в социалното законодателство, за да се избегнат тези нечестни практики от страна на някои недобросъвестни и нелоялни транспортни компании.

В Есекс, Великобритания, вчера са били спрени и глобени с по 400 лири двама българи, които карали 28 часа без адекватна почивка. При проверката се оказало, че са се движили 7 часа повече от разрешеното.