Сблъсъци и масови арести в Атина по време на протест

Филмът "Невинността на мюсюлманите" събра над 600 активисти пред американското посолство.

24.09.2012 | 09:08
Сблъсъци и масови арести в Атина по време на протест

Сблъсъци избухнаха в Атина по време на протест срещу антиислямския филм "Невинността на мюсюлманите". Над 40 души са задържани.

Около 600 души са се опитали да организират шествие до американското посолство, но полицията е използвала сълзотворен газ и ги е спряла. Участниците в демонстрацията са замеряли служителите на реда с пластмасови бутилки и други предмети.

Гърция е поредната държава, в която разгневени мюсюлмани организират шествия първо срещу филма, а след това и срещу карикатурите във френско издание.

Междувеременно САЩ осъдиха изказването на пакистанския министър на железниците. Гулам Ахмад Билур предложи 100 000 долара за главата на автора на филма "Невинността на мюсюлманите" Накула Басели Накула. Той дори призова талибаните и "Ал Кайда" да се включат в издирването на режисьора на скандалната лента. "Каня братята талибани и "Ал Кайда" да се присъединят към мен в тази свещена мисия. Този, който стои зад филма, е богохулник и грешник и аз ще платя 100 000 долара на човека, който го убие", заяви Гулам Ахмад Билур. Даже изрази готовност да го стори със собствените си ръце, дори ако за това после бъде обесен. Правителството в Пакистан обаче се разграничи от това изказване.евинността на мюсюлманите