Обама поведе след гафа на Ромни

Според последните проучвания президентът има преднина в Охайо, Вирджиния, Флорида, Уисконсин и Мичиган.

21.09.2012 | 18:16
Обама поведе след гафа на Ромни

Според резултатите от ново изследване на Fox News, обявени в четвъртък, Барак Обама печели повече гласове от опонента си Мит Ромни в три от щатите, които могат да се окажат решаващи за резултатите на президентските избори през ноември.  Това са  Охайо, Вирджиния и Флорида.

Изследването показва, че настоящият президент води със 7 точки в Охайо (49%  за Обама срещу 42% за Ромни)  и Вирджиния (50% срещу 43%) и с 5 точки във Флорида (49% срещу 44%). Обама спечели в тези три щата и през 2008, като победата му във Вирджиния беше особено значима, тъй като кандидат на демократите печели щата за пръв път от 1964.

Проучване на CNN даде преднина на настоящия президент и в Мичиган, където той води с 8 точки (52% срещу 44% за Ромни).  Marquette Law School пък го определи като вероятен победител в Уисконсин, с преднина от 14 точки (54% срещу 40%). През август преднината на Обама в Уисконсин беше едва 3 точки.

Това са първите проучвания, публикувани след сериозния политически гаф на Ромни, който обяви пред спонсори, че смята почти половината от американците за лентяи, разчитащи изцяло на държавна помощ.

Политическият анализатор проучвания на New York Times Нейт Силвър отбелязва, че Обама се справя по-добре от Ромни в изследвния, които включват инструменти като запитване по мобилен телефон или интервю на живо, вместо автоматизирани въпроси. Около една трета от американските домакинства разполагат единствено с мобилни, а не стационарни телефони. Според Силвър Обама е безспорен лидер в 16 изследвания, включващи мобилни телефони в 7 от щатите, за които между кандидатите се води оспорвана битка. Изследванията на Fox, CNN и Marquette Law School също са използвали този инструмент. Изключение прави Колорадо, където Обама и Ромни са с равни шансове.

Скокът на гласовете за Обама след Националната конвенция на демократите, състоял се през септември, обаче не гарантира на настоящия държавен глава победа. Според национално изследване, проведено от Gallup, Обама и Ромни все още имат почти равни шансове за Белия дом.