Гърция пак блокирана от стачки

Програмата на Атина за икономии разгневи служителите в градския транспорт, хотелиерите, фармацевтите и лекарите.

20.09.2012 | 14:03
Гърция пак блокирана от стачки

В Гърция днес стачкуват служителите на метрото, трамваите, електрическата железница, хотелският персонал, фармацевти, лекари, съдии, университетски преподаватели. Протестът е срещу новата програма на правителството, с която се предвижда да бъдат спестени 11.5 млрд. евро.

Работниците от метрото и трамваите в Атина са организирали 24-часова стачка срещу очакваното ново намаляване на заплатите и пенсиите, както и срещу увеличаването с 25 на сто на цените на билетите за градския транспорт през 2013 година.

В момента цената на билета за градски транспорт в гръцката столица, с който може да се пътува в рамките на час и половина с прекачвания, струва 1.4 евро. Синдикатът на служителите на градския транспорт предлага цената на билетите отново да стане 1 евро както през 2009 година. Профсъюзът настоява да бъде предоставено право за безплатно пътуване за безработните, студентите и гражданите с ниски пенсии.

Служителите на хотелите също стачкуват. До края на месеца са удължили протеста си фармацевтите и лекарите от държавните болници. Многодневни протестни акции извършват и съдиите и преподавателите в редица висши учебни заведения.