Франция затваря посолства заради карикатури на пророка Мохамед

Хилари Клинтън обеща, че ще бъдат взети агресивни мерки в защита на американските дипломати зад граница.

19.09.2012 | 15:25
Франция затваря посолства заради карикатури на пророка Мохамед

Франция планира да затвори свои посолства, консулства, културни институции и училища в 20 държави в петък като предпазна мярка след като френски сатиричен вестник публикува  карикатури на пророка Мохамед, съобщи „Гласът на Америка“.

Френският външен министър заяви, че сигурността във френските дипломатически мисии, както и тази на правителствени и религиозни лидери е засилена и призова за повече сдържаност по темата.

В последния си брой седмичникът  „Charlie Hebdo“   публикува 19 карикатури на пророка Мохамед, включително и няколко на които той е гол. Офисите на списанието бяха взривени преди година, след като изданието отново публикува подигравателни карикатури на почитания от мюсюлманите пророк.

Френският премиер Жан-Марк Еро призова за повече „дух на отговорност“ в настоящия момент. Той обаче подчерта, че "свободата на изразяване е един от фундаменталните принципи на нашата република. Тази свобода се упражнява в рамките на закона и под контрола на съда, когато той бъде сезиран." Само преди ден Еро не даде съгласието си в Париж да бъде организиран протест срещу филма, осмиващ пророка Мохамед.

Междувременно държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви, че ще бъдат взети агресивни мерки в защита на американските дипломати зад граница.

Американското консулство в индонезийския град Медан беше временно затворено заради протестни демонстрации, провокирани от осмиващия пророка Мохамед филм. Ден по-рано беше затворено и американското посолство в Банкок, Тайланд.