Ромни: Половината американци са търтеи

Републиканският кандидат застана зад скандалното си изказване, само призна, че можел да се изрази по-елегантно.

18.09.2012 | 09:32
Ромни: Половината американци са търтеи

Кандидатът за президент на САЩ Мит Ромни защити скандалното си изказване, че почти половината американци са безполезни мързеливци, зависими от правителството. Вчера в интернет бе разпространен таен запис от негово обръщение към богати дарители, в които бившият губернатор на Масачусетс окачествява онези 47% от нацията, които според анкетите предпочитат конкурента му Обама, като търтеи, които не плащат данъци и са изцяло зависими от правителствените помощи. "Моята работа не е да се грижа за тези хора", подчертава пред дарителите Ромни.

Изказването му предизвика шумен скандал и много анализатори го определиха като най-сериозния в поредицата гафове на републиканския кандидат. Говорител на кампанията на Обама го нарече "шокиращо".

Снощи обаче Ромни защити думите си и подчерта, че е казал каквото мисли, макар може би да не се е "изразил достатъчно елегантно". На извънредна пресконференция той повтори, че политиката, провеждана от Обама, е "привлекателна за онези, които не плащат данъци". Ромни уточни, че мнението му е част от необходимите по-широки дебати около самото бъдещо развитие на Америка: "Вие вярвате ли в едно гравитиращо около правителството общество, което осигурява все повече социални помощи? Или вярвате в обществото на свободната инициатива, в което хората са способни да преследват мечтите си?", попита републиканецът.

Подобни изявления звучат привлекателно за дясното ядро на Републиканската партия, но могат да отблъснат онези няколко процента независими и още неопределили се гласоподаватели, които според прогнозите ще решат изборите. Заради това The Atlantic определи решението на Ромни да застане зад думите си като "посягане към бутона за самоунищожение".