Европейската комисия замрази финансиране по четири европрограми в Румъния

Между 15 и 25% от договорените средства по програмите ще бъдат орязани.

17.09.2012 | 13:32
Европейската комисия замрази финансиране по четири европрограми в Румъния

След извършена проверка, Европейската комисия замрази финансирането на Румъния по четири оперативни програми– Околна среда, Транспорт, Регионално развитие и Конкурентоспособност. Между 15 и 25% от договорените средства по програмите ще бъдат орязани, съобщава в днешния си брой румънския вестник Адевърул. По пета оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" от повече от два месеца и половина не се извършват плащания, а бенефициентите предупреждават, че проектите им са поставени пред риск от провал, пише още изданието.

Още на 3 август Брюксел е информирал румънските власти за констатирани нарушения в процедурата за възлагане на обществени поръчки, сключени преди октомври 2011 година и финансирани от Кохезионния фонд. До края на месеца Европейската комисия ще оповести окончателната си оценка.

Именно ситуацията със средствата за Румъния от еврофондовете ще попадне във фокуса на вниманието на днешната среща на премиера Виктор Понта с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.