Чехия отхвърли идеята на Барозу за федерация в ЕС

Сегашните поддръжници на по-задълбочената интеграция за пръв път открито признаха истинските си цели, обяви Вацлав Клаус.

13.09.2012 | 15:13
Чехия отхвърли идеята на Барозу за федерация в ЕС

Чешкият президент Вацлав Клаус отхвърли предложението на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу държавите - членки на Европейския съюз, да бъдат включени във федерация на национални държави, предаде France Press.

"Категорично отхвърлям идеята, представена от Жозе Барозу", казва Клаус пред чешкия ежедневник Pravo, цитиран от агенцията.

"Единственото нещо, което оценявам в предложението му, е, че сегашните поддръжници на по-задълбочената интеграция за пръв път открито признаха истинските си цели", подчертава президентът.

Той припомня, че през 2004 страната му се е присъединила към Европейския съюз, а не към федерация, „в която ще се превърнем в незначителна провинция". , Чехия със сигурност няма да влезе във федерация като тази, описана от Барозу, категоричен е Клаус. Това не е първото му изказване против идеите за допълнително икономическо и политическо сближаване в ЕС. 

По време на годишната си реч за състоянието на съюза председателят на Европейската комисия заяви, че общността трябва да се интегрира в демократична федерация и да промени договорите си за цялостно развитие на паричния съюз на еврозоната.

Барозу не за първи път призовава за промени в Лисабонския договор, като подобни идеи споделят и други европейски лидери като германския канцлер Ангела Меркел.