Гаф на демократите: агитират за Обама със съветски кораби

Националната конвенция на партията бе принудена да се извини официално за грешката.

13.09.2012 | 11:43
Гаф на демократите: агитират за Обама със съветски кораби

Организаторите на националната конвенция на Демократическата партия в САЩ бяха принудени да се извинят официално, след като се оказа, че по грешка са прожектирали пред делегатите кадри със съветски бойни кораби, възхвалявайки постиженията на американската армия. Гафът стана на 6 септември, когато на сцената бяха пенсионираният флотски адмирал Джон Натман и още петдесет негови колеги-ветерани.

Говорителят на конвенцията обясни, че грешката е по вина на фирмата, която снадбила с кадри организаторите. "Това недоразумение не бива да ни отвлича от думите на адмирал Натман и колегите му, които подчертаха постиженията на президента Обама по отношение на хората, които служат на Америка", добави говорителят. Демократите използваха случая да упрекнат конкурента за президентския пост Мит Ромни, че изобщо не споменал американските ветерани в речта си пред конвенцията на републиканците.

Гафът на демократите бе забелязан първо от пенсионирания флотски електротехник Роб Баркър. Според експерти корабите на снимката са от бившия съветски Черноморски флот. Един от тях е разрушителят "Сметливый", а другите изглеждат като фрегати от клас "Кривак".