Проевропейските партии печелят изборите в Холандия

Големият губещ на проведените предсрочни избори е Партията на свободата на Герт Вилдерс.

13.09.2012 | 09:58
Проевропейските партии печелят изборите в Холандия

Холаднците избраха да върнат на власт проевропейските партии на предсрочните парламентарни избори, проведени на 12 септември. При избирателна активност от 73% най-много гласове е спечелила дясноцентристката Народна партия на свобода и демокрация на последния премиер Марк Рюте. Според предварителните социологически прогнозите партията на Рюте ще има 41 места в 150-местния парламент. На второ място и разлика от около 100 хиляди гласа в предпочитанията на гласоподавателите се нарежда Партията на труда на Дидерик Самсом. За Партията на труда ще останат 39 места в холандския парламент.

Според политолозите коалиция между двете партии е възможна, въпреки че Рюте и Самсом отхвърлиха тази вероятност по време на предизборната кампания.

Големият губещ на проведените предсрочни избори е Партията на свободата на Герт Вилдерс, отбелязва BBC. Антиемигрантската партия ще получи между 24 и 13 депутатски места, докато Социалистическата партия успя да постигне същия резултат като през 2010 и си осигури 15 кресла в парламента.