Федералният резерв подготвя за трети път печатницата за пари

Досега в икономиката на САЩ бяха влети над 2 милиарда долара свежи пари.

12.09.2012 | 16:33
Федералният резерв подготвя за трети път печатницата за пари

На планираното за утре заседание на американския Федерален резерв най- вероятно ще бъде обявена трета серия от така нареченото „количествено улеснение“ или вливане на свежи пари в икономиката на САЩ. Две трети от анкетираните от Bloomberg икономисти са на мнение, че Бен Бернанке и колегите му от Комитета по отворения пазар за пореден път ще прибегнат до нетрадиционни мерки за стимулиране на икономиката.

„Федералният резерв очевидно иска да направи повече,“ казва американският анализатор Ник Сарджън, който припомня, че ФЕД неведнъж е обещавал да се намеси, ако икономиката и пазарът на труда се влошат допълнително.

След двудневно заседание, утре Комитетът по отворения пазар излиза с изявление, след което ще бъдат изнесени и прогнозите на централната банка за безработицата, инфлацията и лихвената политика през следващите няколко години. От ключово значение ще бъде и пресконференцията на Бен Бернанке, в която той може да даде допълнителна информация относно намеренията на държавния резерв. Две серии количествени улеснения на обща стойност 2 трилиона и 300 милиарда долара се оказаха недостатъчни за съживяването на американския трудов. Този факт председателят на ФЕД окачестви като „крайно притеснителен за централните банкери“. Това означава, че те вероятно ще обявят нов безсрочен план за подпомагане на икономиката, без обаче да конкретизират какво количество облигации планират да изкупят, нито кога точно ще се случи това.Такава е прогнозата на 32-ма от общо 73-ма икономисти, анкетирани от Bloomberg.

22-ма от тях обаче смятат, че ФЕД ще детайлизира решението си и ще разкрие конкретни дати и количества. Според анализаторите, в евентуалната си трета серия количествени улеснения централната банка ще изкупи държавни облигации на стойност 300 милиарда долара и ипотечен дълг за 400 милиарда долара. Не липсват и икономисти, които смятат, че Федералният резерв ще отложи решението си за следващо заседание, за да изглади детайлите и да подготви пазарните участници за него. Ако обаче, ФЕД реши да изчака по-удобен момент за намеса в американската икономика, пазарите ще останат разочаровани и ще поемат отново надолу, предупреждават анализаторите.