Посланикът на САЩ в Либия убит заради филмче

Ислямисти стреляха с ракети по консулството в Бенгази и свалиха щатския флаг в Кайро, протестирайки срещу обидно видео в интернет.

12.09.2012 | 13:19
Посланикът на САЩ в Либия убит заради филмче

Американският посланик в Либия е сред загиналите при ракетната атака в Бенгази, съобщи представител на местните власти пред агенция Reuters. Крис Стивънс и още трима служители на щатското посолството са били убити при обстрела на консулството в Бенгази. Нападението бе дело на ислямски екстремисти, протестиращи срещу създаването на осмиващ пророка Мохамед филм в Съединените щати.

По-рано в Египет друга група протестиращи прехвърли стените на американското посолство в Кайро, успя да смъкне американския флаг и да го изгори.

"Някои се опитаха да оправдаят това поведение като отговор на провокативен материал, публикуван в интернет", заяви държавният секретар Хилъри Клинтън. "Съединените щати осъждат всеки съзнателен опит за очерняне на религиозните убеждения на други хора. Но нека бъда ясна: никога не може да има оправдание за такива актове на насилие".

Президентският кандидат на републиканците Мит Ромни използва случая да осъди външната политика на Барак Обама, който според него се опитвал да се "извинява" за американското поведение в случая. "Позорно е, че първата реакция на администрацията на Обама бе не да осъди атаките срещу нашите дипломатически мисии, а да заяви съчувствие към хората, осъществили тези атаки". Изявлението на Ромни бе направено преди новината за смъртта на посланик Стивънс.

В Кайро нападателите, повечето от които членове на футболни агитки, настояха скандалният филм незабавно да бъде забранен и да се поднесат извинения.

Египетското посолство на САЩ е едно от най-многолюдните – отчасти и защото Вашингтон отпуска на Кайро огромна финансова помощ след сключването на мирния пакт с Израел през 1979. Само субсидията за египетската армия е над 1.3 млрд. долара годишно.

Все още не е ясно кой точно е филмът, разпалил протестите. Египетски ислямски свещеници обвиняват нашумелия американски пастор Тери Джоунс, който във вторник трябваше да участва в "Международния ден за осъждане на Мохамед" във Флорида.