Барозу призова за федерация на национални държави

Истински валутен съюз може да има и според настоящите договори, но ще бъде завършен само с нов, твърди председателят на ЕК.

12.09.2012 | 12:57
Барозу призова за федерация на национални държави

Истински икономически и валутен съюз може да има и според настоящите договори, но ще бъде завършен само с нов договор, твърди председателят на ЕК.

Европейският съюз трябва да се интегрира в демократична федерация и да промени договорите си за цялостно развитие на паричния съюз на еврозоната, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу по време на годишната си реч за състоянието на съюза, предаде Reuters.

"Нуждаем се от движение към федерация на национални държави. Това е нашият политически хоризонт", заяви Барозу в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург. Според него създаването на такава федерация на национални държави вероятно ще изисква нов договор.

Подобни идеи се опита да лансира и германският канцлер Ангела Меркел. Мотивите са, реализиране на големи реформи, спомагащи  за по-бърза интеграция и по-голяма стабилност в еврозоната.

"Дълбок и истински икономически и валутен съюз може да започне и според настоящите договори, но ще бъде завършен само с нов договор", подчерта Барозу.

Председателят на Европейската комисия обяви, че кризата в общността подклажда популизма и екстремизма в Европа. Той призова европейците да не допускат популизмът да превземе дневния ред по време на предизборните дебати за Европейски парламент през 2014 година.

"Европа се нуждае от нова посока, от нов начин на мислене", подчерта Барозу в речта си. "Старите идеи" вече не действат и за спасяването на европейската валута е необходимо по-голямо политическо единство", допълни той.

Според председателя на Европейската комисия Европейската централна банка трябва да действа активно на вторичния пазар за държавни облигации. ЕЦБ има мандат да действа на вторичния пазар на ценни книжа и това е не само нейно право, но и нейно задължение, уточни Барозу. "В същото време обаче всички трябва да уважават независимостта на ЕЦБ", отбеляза той и допълни, че предложението на Европейската комисия от днес за банковия надзор е огромна стъпка към банков съюз.

"Единният механизъм за наблюдение, предложен днес, ще създаде засилена архитектура с ключова роля за Европейската централна банка", каза председателят на Еврокомисията. "Наблюдението трябва да може да проверява навсякъде, защото систематичните рискове са навсякъде", обясни Барозу.

По темата с Гърция и еврозоната той посочи, че Атина не трябва по никакъв начин да оставя колебания в другите държави-членки, относно изпълняването на ангажиментите си, посветени на оставането в пространството с единна валута.