Сирия се е превърнала в терористична държава, заяви Ердоган

Турският премиер подчерта още, че не може да си позволи лукса да остане безразличен към случващото се в съседната държава.

05.09.2012 | 15:33
Сирия се е превърнала в терористична държава, заяви Ердоган

Сирия се е превърнала в терористична държава,  заяви премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.  „За нас Сирия не е обикновена държава. Ние не можем да си позволим лукса да останем безразлични към случващото се там,“ заяви пред управляващата Турция Партия на справедливостта и развитието Ердоган.

Според наблюдаващи конфликта от март 2011 досега в кървавите сблъсъци са загинали над 26 хиляди души.

На един по-ранен етап Ердоган обвини Дамаск, че извършва „масово убийство“ срещу собствения си народ и описа Асад като „потопил се кръв до врата“. Сега турският премиер нарече убийствата „клане“. Той също така смъмри международната общност за това, че остава безразлична към убийствата на мюсюлмани от сирийския режим.

За година и половина Турция е приютила над 80 хиляди сирийски бежанци, които в момента са настанени в лагери край границата между двете държави.

Ердоган заяви, че Турция ще продължи да приютява бежанци от Сирия, без значение от тяхната етническа принадлежност или раса, „точно както стори през 1991 година и даде подслон на половин милион иракчани и кюрди, избягали от войната в Персийския залив“.