Новият пратеник на ООН за Сирия не е оптимист за успеха на мисията си

Бившият алжирски дипломат Лахдар Брахими пое поста, след като Кофи Анан се оттегли след изтичането на мандата си.

03.09.2012 | 16:52
Новият пратеник на ООН за Сирия не е оптимист за успеха на мисията си

Новият пратеник на ООН за Сирия Лахдар Брахими изрази сериозен песимизъм по отношение на мисията си в размирната страна. Пред  BBC той определи задачата си като „почти невъзможна“.

Бившият алжирски дипломат Лахдар Брахими пое поста, след като Кофи Анан се оттегли. Брахими заяви, че поема поста с ясно съзнание и без илюзии. Призна, че е уплашен от тежестта на отговорността, която стои пред него.

„Говори се за това колко много хора умират в Сирия, след което идва основателният въпрос:Какво правите вие?Истината е, че не правим много. Това само по себе си е огромно тегло,“ коментира пратеникът на ООН.

Брахими беше категоричен, че Сирия се нуждае от ново управление, а политическите промени не търпят отлагане. Промяната не може да бъде козметична, ще има нов ред, но какъв ще реши сирийският народ, заяви той.

Изказванията му дойдоха на фона на новата вълна насилие в Сирия. Експлозия разтърси квартал на столицата Дамаск, в който се намират военни обекти и сгради на службите за сигурност.

Бомбените атентати в Дамаск и най-големия град Алепо зачестиха в последните месеци, а властите често обвиняват въоръжени терористични банди за организацията и провеждането им.