Бунтовниците в Сирия нападат военни летища

Силите на Асад нямат контрол върху крайните северни, източни и южни райони на страната.

02.09.2012 | 09:51
Бунтовниците в Сирия нападат военни летища

Бунтовници в Сирия взеха като трофеи установки зa противовъздушна отбрана и нападнаха военно летище в източния сирийски град Дейр аз Зур, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Reuters.

Преди това силите на опозицията срещу режима на президента Башар ал Асад, атакуваха и военни летища в района на Алепо и Идлиб, край турската граница.

В Дейр аз Зур въстаниците превзеха сграда на противовъздушната отбрана, плениха най-малко 16 правителствени войници и конфискуваха неизвестен брой противосамолетни ракети, каза Рами Абдуррахман от базирания в Лондон център.

Силите на Асад нямат контрол върху крайните северни, източни и южни райони на Сирия и използват бойни хеликоптери и изтребители в опитите да надделеят над бунтовниците.

Въздушните удари на правителствената авиация допълнително засилиха бежанската вълна към съседните на Сирия държави. Това накара Турция да предложи на международната общност да бъдат създадени охранявани "зони за сигурност" на сирийска територия.

Въоръжена намеса от страна на арабските страни не се планира. Това увери международната общност съвместният специален представител на ООН и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими, предаде ИТАР-ТАСС.

В интервю за телевизия „Ал Арабия” той подчерта, че военната намеса в Сирия ще означава провал на дипломатическите усилия.