10 000 туристи в Калифорния са застрашени от смъртоносен вирус

Двама заразени са починали, установени са поне шест случая на белодробен хантавирусен синдром.

01.09.2012 | 11:48
10 000 туристи в Калифорния са застрашени от смъртоносен вирус

Близо 10 000 туристи вероятно са били в контакт със смъртоносен вирус при престоя си това лято в парка Йосемити в Калифорния, съобщи Федералният център за контрол и превенция на болестите в САЩ.

Установени са най-малко шест случая на белодробен хантавирусен синдром (SPH)*, болест, която се предава чрез слюнката или урината на животни, най-вече мишки, а други потенциални случаи са поставени под наблюдение. Двама заразени са починали.

Има и поставени под наблюдение туристи. Всички заразени са посетили националния парк Йосемити.

Според Федералния център за контрол и превенция на болестите в САЩ общо 10 000 души са посетили Йосемити от 10 юни до 24 август. Хората, които са били на палатки, са застрашени от белодробен хантавирусен синдром през идните шест седмици.

*Наименованието хантавирус идва от името на корейската река Хантан, където вирусът Хантаан (един от хантавирусите) за първи път е изолиран.. Болестта, която той причинява е наречена Хеморагична треска с бъбречен синдром (ХТБС). През 1993 в САЩ е регистрирана нова болест, зад която стои член на рода на хантавирусите - Хантавирусен сърдечно-белодробен синдром (ХСБХ).

Според специалисти при бъбречният синдром инкубационният период трае 2-4 седмици при хората. Докато болестта се влоши, се минава през 5 фази: фебрилна, хипотензивна, олигурна, диуретична и фаза на възстановяване. Сърдечно-белодробният синдом се пренася през урината или слюнката за гризачите, а за хората чрез заразен въздух. Той често е смъртоносен. Симптомите са подобни на тези на бъбречния синдром и включват тахикардия и тахипнея.