Стюардите от Lufthansa обявиха осемчасова стачка

Според най-песимистичните разчети компанията може да губи по 50 милиона на ден от организирания протест.

31.08.2012 | 10:40
Стюардите от Lufthansa обявиха осемчасова стачка

Стюардите на Lufthansa обявиха осемчасова стачка, която се очаква да засегне стотици полети и да струва на компанията милиони евро.

До стачката се стигна след като профсъюзът, представляващ интересите на стюардите, не успя да се споразумее с ръководството на авиокомпанията за увеличаване на заплатите. Синдикатът, в който членуват около две трети от общо 19 хиляди стюарди на Lufthansa съобщи, че първата вълна от стачки ще обхване само определени летища.

Подобно на други европейски национални превозвачи като Air France-KLM, Lufthansa се бори за намаляване на разходите на фона на растящите цени на горивата и жестоката конкуренция от нискотафирните компании.

Компанията трябва да генерира по-голяма печалба, за да може да плати вече поръчаните по-икономични самолети за 17 милиарда евро. Така едно от решенията е кабинният персонал да премине на временни, не толкова щедри договори, на което синдикатите се противопоставят. Профсъюзът иска 5% увеличение на заплатите след три години на замразяване и гаранции срещу използването на временни работници.

Lufthansa предлага повишение на възнагражденията от 3.6%, но иска в замяна персоналът да работи повече часове. Преговорите между авиокомпанията и синдикатите се водят вече 13 месеца и експерти очакват още по-дълга битка.

В най-лошия сценарий, при който нито един полет не бъде изпълнен по време на стачката, компанията ще губи по 50 милиона евро на ден. Очакванията обаче са, само няколко стотин самолета да останат на летищата, с което загубите ще бъдат в рамките на 5 милиона евро дневно.

За момента няма отменени полети от София на компанията.