Президентът на Египет подкрепи сирийската опозиция

Иран отрече, че разработва ядрени оръжия.

30.08.2012 | 13:41
Президентът на Египет подкрепи сирийската опозиция

Президентът на Египет Мохамед Мурси определи режимът в Сирия като „потиснически“, по време на среща на  Движението на необвързаните държави в Техеран. По думите на Мурси сирийският народ е морално задължен да се бори срещу управляващите страната. Въпреки това, той подчерта, че решението на конфликта трябва да е мирно. След изказването на държавния глава на Египет представителите на Сирия напуснаха залата.

Движението на необвързаните страни е създадено през 1961. В него членуват 120 държави, обединили се от желанието да противодействат на господството на САЩ и Съветския съюз по време на Студената война. Конференциите на Движението се провеждат на всеки три години. Сега, за първи път от 1979 на форума има представител на Египет.

Двудневната среща беше открита днес от аятолах Али Хаменей, който за пореден път подчерта, че Иран не разработва ядрено оръжие, но страната запазва правото си да обогатява уран за мирни цели. Той обвини САЩ в заблуждаване на света, като обвинява Техеран, че разработва ядрени оръжия.
На конференцията присъстват представители на 50 държави.