Меркел отново поиска нов договор за ЕС

Европейския съд да наблюдава бюджетите на държавите-членки, предлага Берлин.

26.08.2012 | 11:25
Меркел отново поиска нов договор за ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел настоява за нов договор за Европейския съюз и прави опити да убеди своите партньори, че е необходим. Това твърди, германското списание "Шпигел", предаде France Press.

"Федералното правителство се стреми да тласне напред европейската интеграция", пише изданието и уточнява, че според Меркел "държавните и правителствените глави трябва да проведат среща, за да поставят нови юридически основи за общността".

"Съветникът на канцлера по европейските въпроси Николаус Майер-Ландрут е провел разговори във връзка с този проект в Брюксел", посочва още "Шпигел".

Очаква се дата за такава среща да бъде уговорена през декември. Една от идеите, които лансира Берлин, е свързана с ролята на Европейския съд, който "би могъл да получи правото да наблюдава бюджетите на държавите членки и да наказва онези, които имат дефицит".

Предложението обаче не било посрещнато с ентусиазъм от повечето страни-членки, отбелязва списанието. Според него на неформални разговори между 10 външни министри повечето от тях отхвърлили идеята за подобна среща, лансирана от германския министър Гидо Вестервеле.

Меркел настоява вече от месеци за "повече Европа" в отговор на предизвикателствата, произтичащи от кризата на еврото.