Задържаните моряци без срещи с роднините си до три месеца

Само една част от българския екипаж има отношение към трафика на кокаина, обясни вицепремиерът Цветанов.

24.08.2012 | 12:37
Задържаните моряци без срещи с роднините си до три месеца

В продължение на три месеца българските моряци, задържани на кораба „Св. Николай”, може да не се видят с роднините. Такива са разпоредбите на испанското законодателство, когато става въпрос за наркотрафик, обясни вътрешният министър Цветан Цветанов, който е на посещение в Испания.

Вицепремиерът посочи още, че българската дипломация прави опит българите да се видят с близките си по-скоро. В конкретния случай обаче ставало въпрос за по-различна схема – по-тежка от обичайната. Сериозността на казуса се допълвала от факта, че освен трите тона дрога, на борда на "Св. Николай" не е имало друг товар.

Вчера стана ясно, че задържаните 21 българи ще бъдат съдени в Испания. 

Цветанов коментира още, че според оперативните данни само една част от българския екипаж има отношение към трафика на кокаина, а основни организатори на канала са колумбийци и испанци. Българите са се занимавали с организацията по транспорта, а менажирането на плавателния съд е ставало чрез „куха” фирма, сочат данните от тримесечното следене на кораба.

Освен че след две седмици испански разследващи пристигат у нас, от три дни в Мадрид са българските агенти, работили по случая.