Падат ограниченията за работа на българи във Франция?

Премиерът Жан-Марк Еро заяви, че подкрепя евентуална промяна за достъп до трудовите пазари.

22.08.2012 | 15:09
Падат ограниченията за работа на българи във Франция?

Съществува вероятност българите и румънците да получат право да работят свободно във Франция. Френският министър-председател Жан-Марк Еро заяви по-рано днес, че подкрепя развитие по въпроса за временните мерки на Евросъюза, които ограничаваха до края на 2013 година достъпа до трудовия пазар на страната.

Ограниченията може да бъдат вдигнати само с решение на правителството, както това вече направиха Италия и Ирландия. Заедно с осем други европейски държави Франция ограничава правото на българските и румънските граждани да работят на нейна територия. Временните мерки ограничават достъпа за 150 професии, като е необходимо издаване на разрешително за работа. Работодателите трябва да плащат също и такса във френската служба по имиграцията и интеграцията.

Премиерът Еро ще председателства по-късно днес междуведомствена среща, на която ще бъдат обсъдените варианти за отпадането на ограниченията пред достъпа на българите и румънците до френския трудов пазар.

Предложението за предсрочното премахване на трудовите ограничения е внесено от партията "Зелените". Надявам се да бъде подложено на гласуване от Сената в края на септември или началото на октомври. Това поиска моята политическа група, съобщи преди месец сенаторът Алин Аршембо.