Задържан е втори кораб на Дойчин Дойчев

Плавателният съд е спрян от властите в Истанбул, заради неплатени сметки за гориво.

19.08.2012 | 16:48
Задържан е втори кораб на Дойчин Дойчев

Още един кораб на бизнесмена Дойчин Дойчев беше задържан на чуждо пристанище. Причината са неплатени сметки за гориво, съобщи БНР. Плавателният съд е спрян от властите в Истанбул. Корабът „Св. Георги“ плава под български флаг. Екипажът му също е български.

До момента липсва информация за точния брой на моряците, но той вероятно е сходен с този на задържания в Испания кораб „Св. Николай” с три тона кокаин на борда.

Задържането на „Св. Георги” в Турция заради неплатено гориво не касае моряците и те не са арестувани, съобщи изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация” Сергей Църнаклийски, цитиран от "Фокус". В момента, в който се плати или има банкова гаранция, или бъде представен друг финансов документ, корабът ще бъде освободен”, категоричен е Църнаклийски.

Вчера Специализираната прокуратура повдигна обвинения на двамата арестувани в България по подозрение за участие в канал за наркотрафик. Дойчин Дойчев, собственик на фирмата-оператор „Сийборн трейд” и 37- годишният Руслан Колев бяха обвинени официално в участие в организирана престъпна група.

Това е поредният инцидент с плавателен съд, собственост на Дойчин Дойчев. Преди време корабът „Ванеса” беше потопен при мистериозни обстоятелства, а друг негов съд - „Елена” - беше използван за контрабанда на цигари.

Дойчев и Колев остават в ареста до вторник. По-рано бизнесменът заяви, че фирмата му носи отговорност за сигурността на плаването, но не и за кокаина на кораба.

Смята се, че криминалнопроявеният Руслан Колев е от организаторите на транспортирането на наркотика от Южна Америка за Европа. Той е набирал и хора за екипажа на кораба „Св. Николай”.

Задържането на българския кораб "Свети Николай" в Испания ще се отрази негативно на българския флаг. Това каза вчера във Варна министърът на транспорта Ивайло Московски.

21 българи бяха арестувани на борда на кораба, превозващ близо три тона кокаин. Плавателният съд, който пътувал под български флаг за Галисия, беше задържан на около 80 км от брега на град Кадис. При акцията на испанската полиция бяха арестувани общо 31 души.