Италия обяви война на милионерските яхти

Неумолимата брегова охрана прогони Абрамович и глоби Стивън Спийлбърг.

19.08.2012 | 11:50
Италия обяви война на милионерските яхти

На все по-сериозен натиск, включващ вече и хеликоптерни набези, са подложени собствениците на луксозни яхти край италианския остров Сардиния. Хора от яхтения бранш се оплакват, че ако държавата не отхлаби малко хватката, рискува да съсипе изцяло бизнеса им и да остави няколко хиляди души без работа.

В последните седмици италианската брегова охрана направи няколко неочаквани визити с хеликоптери на луксозните яхти, закотвени край островчетата Софи и Морторио. Част от защитен природен парк, те са забранени за пускане на котва, но много богаташи пренебрегват закона заради фантастичния пейзаж. "Засякохме над 50 лодки в забранената зона", съобщи капитанът от бреговата охрана Пиетро Меле. Някои от тях не се подчинили дори на изричните нареждания от хеликоптера да се преместят, затова се наложило да се прати и патрулен катер.

Сред прогонените яхти бяха тези на руския олигарх Роман Абрамович и на двама катарски шейхове. Италианската брегова охрана е пословична с това, че не се влияе от авторитети – наскоро самият Стивън Спийлбърг бе глобен, защото преминал с моторната си яхта твърде близо до сардински плаж.

Успоредно луксозните яхти са жертва и на други периодични набези – от страна на данъчните власти. Премиерът Марио Монти наскоро обяви "война на укриването на данъци", и оттогава агентите на хазната усилено проверяват всички лодки с италиански собственици.

Заради проверките все повече богаташи обявяват яхтите си за потънали и се опитват да вземат парите от застраховката, коментира пред The Observer частният детектив Уго Витори. "Потъванията винаги стават в дълбоки води... и собствениците ни уверяват, че са се спасили по чудо. Но когато спуснем робот да ги търсим, накрая се оказва, че лодките всъщност са продадени в Маями или Мартиника".

Хората от яхтения бранш са категорично против показните акции и твърдят, че те ще прогонят платежоспособните им клиенти към Корсика и френския Лазурен бряг. Според Роберто Аци, собственик на компания за отдаване на яхти под наем, активизацията на държавата е намалила приходите му с над 30%. "Засега яхтсмените успяват да се предупреждават взаимно за предстоящите патрули, но накрая на всички ще им писне и ще отплават, за да не се върнат повече", смята той.