Pussy Riot осъдени на две години затвор

Пред съда избухнаха протести, полицията арестува шахматния шампион Гари Каспаров и лидера на опозиционната партия Ляв фронт Сергей Удалцов.

17.08.2012 | 15:28
Pussy Riot осъдени на две години затвор

Трите членки на провокативната руска пънк група Pussy Riot бяха признати за виновни по обвинения за хулиганство и осъдени на две години затвор. Това е един от най-следените съдебни процеси в съвременната история на Русия, отбелязват световните медии.

Съдия Марина Сирова обяви присъдата аргументирайки я с това, че с хулиганското си поведение, което според съда е продиктувано от религиозна омраза, трите момичета са обидили всички вярващи.

След обявяването на решението пред сградата на съда се събраха стотици протестиращи, които скандират „Русия без Путин“ сред засилено полицейско присъствие.  Агенциите съобщават и за арестувани, сред които шахматния шампион и отявлен противник на режима на Путин Гари Каспаров и лидера на опозиционната партия Ляв фронт Сергей Удалцов.  

Протести и в над 35 града по света започнаха малко преди и след обявяването на присъдата.

Надежда Толоконникова на 22 години, Мария Альохина (24) и Екатерина Самуцеви (29) бяха арестувани през март след като нахлуха в главната московска катедрала „Христос Спасител“ и призоваха в свое изпълнение Дева Мария да спаси Русия от Владимир Путин. Той беше избран на президентския пост в страната само няколко дни по-късно.

Делото предизвика световен отзвук и бе посочено като ембелема за нетолерантността на Русия към противниците на властта, както и за огромното влияние на руската ортодоксална църква.

Според източници в съда, обвинението е поискало три годишни присъди за членките на групата.

Много знаменитости като Пол Макартни, Мадона и Бьорк вече призоваха за освобождаването на певиците.

Въпреки, че има вероятност момичетата да избегнат затвора и да бъдат наказани с общественополезен труд, делото за пореден път постави под съмнение демократичността на управлението в Русия.

През юни тази година парламентът гласува закон, който увеличи глобите за участие в незаконни протести 150 пъти и в момента те са 9000 долара.