Китайският коронавирус вече потвърден и в Европа

Франция изнесе данни за три случая

25.01.2020 | 13:00 Редактор: Кристина Крумова

Расте броят на жертите на новооткрития коронавирус в Китай. Болестта продължава да се разпространява бързо, 41 са жервтите на вирусната пневмония, първи случаи на заболели от нея бяха регистрирани в Европа.

Вирусът вече е в Европа, след като Франция потвърдени три случая. Първият потвърден случай там е при пациент, приет в болница в Бордо, а другите два са в Париж. 

Обединеното кралство също разследва редица предполагаеми случаи, като служителите там се опитват да проследят около 2000 души, които наскоро са пристигнали във Великобритания от провинция Хубей. 

Австралия също потвърди първия случай, присъединявайки се към все по дългия списък от държави, лекуващи пациенти със симптомите на коронавируса. 

В Китай започнаха празниците за настъпването на Лунната Нова година. Но в Поднебесната империя не мислят за тържества, а как да се справят с коронавируса убиец. Още 15 смъртни случая бяха обявени в провинция Хубей, където се намира огнището на болестта. 

Вече има над 1200 потвърдени случаи в страната. Болниците са пълни с уплашени пациенти. В град Ухан, откъдето тръгна заразата, се изгражда огромна болница с 1000 легла, която според китайски медии може да бъде готова за 6 дни. Аптеките в града започнаха да изчерпват доставките. 

Към 13-те града, които вече са под карантинта в провинцията, са добавени още пет. Под карантина са 56 милиона души. Предпазните мерки включват прекъсване на транспортните връзки до и от тези градове. Жителите са посъветвани да не напускат домовете си. Затворени са жп гари, спрени са втобуси, самолети и влакове. По улиците са разполжени пропускателни пунктове. Но дори тези мерки не могат да спрат разпространението на заразата. 

Коронавирусът, неизвестен досега на науката, причинява тежка остра респираторна инфекция със симптоми на треска и кашлица. За нея няма специфичен лек или ваксина засега.

Вижте повече в репортажа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК