Британска банка превъртяла тайно четвърт трилион долара на Иран

Според американските власти Standard Chartered е осъществила близо 60 000 „тайни транзакции“ на стойност 250 млрд. долара.

07.08.2012 | 12:25
Британска банка превъртяла тайно четвърт трилион долара на Иран

Британската банка Standard Chartered е осъществила незаконни операции с компании от Иран на стойност над четвърт трилион долара, твърдят американските регулаторни органи. По данни на Департамента за финансови услуги американското подразделение на Standard Chartered е осъществило близо 60 000 „тайни транзакции“ на стойност 250 млрд. долара в периода 2001-2010 година.

Финансовата институция е обвинена в умишлено фалшифициране на отчетите, за да прикрие операции с ирански контрагенти, срещу които има наложени икономически санкции. Подобни незаконни операции са донесли на Standard Chartered „стотици милиони долари" печалба, посочва американският регулатор.

По неофициална информация британското ръководство на банката е запознато с незаконните операции. През 2006 в документи, представени от регулатора, един от топ-мениджърите предупреждава директорите в Лондон, че „банката е заплашена от сериозни обвинения".

В официалното съобщение на Standard Chartered пише, че „от банката не вярват регулаторният орган да представя пълна и точна картина на фактите". Според кредитната институция размерът на съмнителните транзакции, свързани с Иран, е под 14 млн. долара.

Това е третата британска банка, която попада под ударите на щатския регулатор за това лято, припомня CNN. През юни на Barclays беше наложена глоба от 453 млн. долара след скандала за манипулираните междубанкови лихвени проценти. Месец по-късно излезе доклад на Сената, според който HSBC Holding е извършвала съмнителни транзакции, включително за мексикански наркотрафиканти.

Заради обвиненията Standard Chartered загуби близо 12 млрд. лири от пазарната си капитализация за броени часове. Акциите на банката паднаха с 6% в края на търговията в понеделник и с цели 24% - във вторник.