Сърбия прие закона за контрол над централната банка

Правителството ще има право да назначава топ мениджърите във финансовата институция.

05.08.2012 | 14:09
Сърбия прие закона за контрол над централната банка

Сръбският парламент одобри критикувания от Европейския съюз и Международния валутен фонд закон, ограничаващ независимостта на Централната банка, съобщи BBC. В знак на протест срещу закона гуверньорът на финансовата институция Деян Шошкич подаде оставка в четвъртък.

С одобрения документ парламентът ще има надзорни права над изпълнителния съвет на банката. Правителството ще има право да определя топ мениджърите на финансовата институция. Това е стъпка назад в присъединяването на страната към Европейския съюз, коментират европейски експерти.

През март Сърбия стана официален кандидат за членство в ЕС. Това обаче стана преди парламентарните избори, на които най-голяма подкрепа получи националист-социалистическата управляваща коалиция.

През изминалата седмица експерти на Международния валутен фонд предупредиха, че приетият закон за Централната банка ще намали автономията на банката. В същото време Сърбия преговаря с МВФ за заем в размер от 1.3 милиарда долара.

По всяка вероятност новият управител на Централната банка ще бъде депутатът от националистическата Сръбска прогресивна партия Йоргованка Табакович.