Израел подготвя удар срещу Иран до месеци?

Иранците трябва да разберат, че ако не се откажат от усилията си да станат ядрена сила, ще трябва да понесат удар, твърди генерал-майорът от запаса Ахарон Зееви Фаркаш.

04.08.2012 | 12:34
Израел подготвя удар срещу Иран до месеци?

Израел може да нанесе удар по Иран до няколко месеца, а може би дори седмици, за да осуети предполагаемите му опити да създаде ядрени оръжия. Това заявил бившият шеф на военното разузнаване на Израел, цитиран от ДПА.

Генерал-майорът от запаса Ахарон Зееви Фаркаш твърди в интервю за израелската телевизия Канал 2, че не знае със сигурност дали ще има такава атака и обясни, че тя ще бъде „последното средство“, предаде БТА.

Той припомни, че премиерът Бенямин Нетаняху все още не е взел решение по въпроса. "Моето тълкуване на цялата ситуация обаче показва, че това може би ще стане скоро", каза Фаркаш. "Може да се случи до няколко седмици или два месеца", добави той.

Според него сега не е правилният момент за нападение, но военната опция не трябва да бъде изключвана. "Иранците трябва да разберат, че ако не се откажат от усилията си да станат ядрена сила, ще трябва да понесат удар, най-вече по военните си обекти", каза бившият шеф на разузнаването.

Бившият началник на Мосад Афраем Халеви също предупреди преди дни Иран да не омаловажава изявленията на Израел за вероятен удар по иранските ядрени съоръжения, предаде Асошиейтед прес.