България и Румъния не са готови за Шенген

В момента отворени граници за двете държави са нещо невъзможно, смята германският министър на вътрешните работи.

03.08.2012 | 11:35
България и Румъния не са готови за Шенген

България и Румъния още не са готови да се присъединят към Шенгенското пространство, заяви германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих в интервю за вестник „Райнише пост”.

Въпреки сигналите, че е възможно през септември да се стигне до компромисното решение двете балкански страни да влязат в пространството за свободно пътуване с въздушните и морските си граници, това вече е под въпрос.

"Според мен в момента е изключено отварянето на границите за България и Румъния", каза още Фридрих.

Досега само Холандия официално се противопоставяше на членството на София и Букурещ в Шенген заради слабите резултати в борбата с престъпността и корупцията. Условието на Хага за ревизия на позицията й бе два последователни положителни доклади на ЕК за напредъка на двете страни в тези области. Въпреки че България и Румъния са изпълнили техническите критерии за членство, отлагането на важните решения дойде след последните доклади от Комисията, които бяха силно критични и за двете държави.

Изненадващо обаче, Холандия определи междинния доклад от пролетта като положителен.

Преди няколко седмици президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой каза в София, че "през септември ще намерим решение". Тогава той припомни двустепенния план, разработен от Германия и Франция, предвиждащ при първия етап да бъдат отворени само летищата и пристанищата, а решението за премахване на контрола по сухопътните граници да бъде взето по-късно.

В интервюто си германският министър посочва още, че продължава да подкрепя присъединяването ни към Шенгенската зона на два етапа, но е скептичен, че тази година може да се стигне до първата фаза.

В момента Германия се стреми към идеята в самото Шенгенско пространство да има възможност за повече контролни постове. Страната успя да спечели подкрепата на останалите държави от ЕС за координирана европейска процедура, при която страните-членки да имат последната дума.

Сега Европейският парламент трябва да одобри тази промяна, отбелязва още германският министър, като изрази надежда, че това ще стане до края на годината.