Руски следователи влизат в Европейската банка за възстановяване и развитие

Бившият член на Съвета на директорите Елена Котова е подведена под съдебна отговорност.

02.08.2012 | 15:12
Руски следователи влизат в Европейската банка за възстановяване и развитие

В рамките на разследване за „рушвети" срещу даване на кредити, руски следователи получиха разрешение да разпитат в Лондон ръководителите на Европейската банка за възстановяване и развитие, съобщава вестник Коммерсантъ.

Рускинята Елена Котова е подведена под съдебна отговорност. Тя е бивш член на Съвета на директорите на банката. Руските следователи имат намерение да разпитат редица бивши и действащи ръководители и сътрудници на банката, както и бившият член на Обществената палата Сергей Черников, срещу когото вече има разследване за злоупотреба при управлението на банката. Той твърди, че Котова е поискала 1 млн. евро, за да отпусне на регистрираната от него компания в Канада CanBaikal Resources, голям кредит.

Адвокатът на Котова определи обвинението като неоснователно и без реални доказателства за вината на неговата довереница. Повдигнатите обвинения, според него, са политически мотивирани, защото Елена Котова е кандидат за вицепрезидент на бавката и е имала сериозни шансове да заеме поста.

Членовете на Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие имат дипломатически имунитет, поради което руските следователи са получили специално разрешение от британските власти, отбелязва Коммерсантъ. Тоава взаимодействие се оценява в средите на руската полиция като сериозен пробив в отношенията между страните. Последно Великобритания се съгласи на подобни действия преди 5 години, когато в Лондон, по делото за смъртта на Александър Литвиненко, бяха разпитани Борис Березьовски и Ахмед Закаев.