САЩ ще оказват помощ на бунтовниците в Сирия

Богати семейства от Саудитска Арабия и Катар предоставят на опозицията значителна финансова помощ.

02.08.2012 | 10:47
САЩ ще оказват помощ на бунтовниците в Сирия

 

Американският президент Барак Обама е подписал таен указ, с който се разрешава на ЦРУ и други американски агенции да оказват помощ на сирийските бунтовници, съобщава Reuters. 

Документът позволява на спецслужбите на САЩ да оказват на сирийската опозиция подкрепа за свалянето на режима на Башар Асад. 

Засега САЩ не доставят оръжия на сирийската опозиция, но техните съюзници, като Турция, Саудитска Арабия и Катар, купуват оръжия за бунтовниците. 

По данни на официални европейски източници, богати семейства от Саудитска Арабия и Катар предоставят на опозицията значителна финансова помощ. 

Според източник на Reuters от американското правителство в съответствие с президентския указ, САЩ сътрудничат на секретен команден център, който е ръководен от Турция и нейни съюзници и се намира в град Адана, на 100 км от границата със Сирия. Край града се намира и военновъздушната база „Инджирлик”, където има значително присъствие на американски военни и служители на разузнавателните служби.

В сряда световните агенции предадоха, че сирийските сили са убили най-малко 35 души, предимно невъоръжени цивилни, при обстрел и щурм срещу предградие на сирийската столица Дамаск.

Сирийската телевизия заяви, че десетки терористи и наемници са били обкръжени и убити в предградието Джейдет Артуз.