Борбата с тероризма е обща, според Барак Обама

САЩ отпуснаха 70 млн. долара за израелския комплекс за противоракетна отбрана.

28.07.2012 | 11:30
Борбата с тероризма е обща, според Барак Обама

Президентът Барак Обама заяви, че атентатът срещу израелските туристи в Бургас потвърждава, че борбата с тероризма остава задача не само за Израел, но и на целия свят.

Изказването му бе направено ден, след като САЩ отпуснаха 70 милиона долара за финансирането на израелския комплекс за противоракетна отбрана „Железен купол”.

„Много се радвам, че тази седмица можем да обявим за отпускането на допълнително финансиране в размер на 70 милиона долара за „Железен купол”, каза Обама по време на церемонията по подписването на закон за усилване на сътрудничеството с Израел в сферата на сигурността.

По думите на американския държавен глава програмата е от изключителна важност за осигуряването на безопасността на израелските семейства. „Тя е проверена и вече предотвратява ракетните удари по територията на Израел”, отбеляза президентът.

„По същество, този закон издига на безпрецедентно равнище всички аспекти на нашето сътрудничество и потвърждава нашето непоколебим стремеж към сигурността на Израел,” обяви Обама. Той припомни, че в най-скоро време Израел ще бъде посетен от министъра на отбраната на САЩ Леон Панета. Целта на визитата е проучване на нови пътища за сътрудничество между двете страни.