Израел се опасява игрите в Лондон да не повторят клането в Мюнхен

„Мосад” разглежда версия за повторно нападение срещу израелци по време на Олимпийски игри след това от Мюнхен 1972.

22.07.2012 | 11:11
Израел се опасява игрите в Лондон да не повторят клането в Мюнхен

Израел засили охраната на участниците си в Олимпийските игри, опасявайки се от повторение на клането от Мюнхен преди 40 години, когато загинаха 11 израелски атлети, съобщава  лондонското издание на Sunday Times. На 5 септември 1972 палестински терористи взимат за заложници израелски участници в Олимпиадата в Мюнхен. Докато се отиват да се изтеглят с осигурените им хеликоптери, терористите са обсадени от германски спецчасти. При антитерористичната акция са убити 11-те заложници, германски полицаи, пилотите на хеликоптерите и петима терористи от организацията "Черен септември".

За Олимпиадата в Лондон „Сколанд Ярд” и британското разузнаване М5 са разположили над 15 хиляди военни, частни охранители и полиция из целия град. Израелската служба за вътрешна сигурност „Шин Бет ” също е изпратила елитни части да охраняват израелските участници в игрите.  Специален отряд от Израел под кодовото име „Щик” също се опитва да открие свързани с Хизбула и Иран терористи в Европа.

След взрива на бургаското летище службите за сигурност не изключват версията за подготвян нов атентат над израелци. Свързана с Ал Кайда групировка, пое отговорност за кървавото нападение, но атнитерористите все още не са потвърдили информацията. Предполага се, че заподозреният за съучастник на атентатора самоубиец в Бургас, вече е напуснал страната.

38 атлети от Израел тренират при засилени мерки за сигурност в олимпийското селце, като британските служби за сигурност са разположили на шест места ракети земя-въздух.

Заподозрян в подготвяне на терористична атака мюсюлманин вече е бил задържан в Лондон. Той е преминал през Олимпийския парк над пет пъти. Задържаният е  бивш затворник и полицията продължава да го следи.

Преди седмица британската полиция обвини четирима души по Закона за антитероризъм, като не е намерена връзка с Олимпийските игри, предаде Reuters. Трима от мъжете са обвинени, че пътувайки до Пакистан, се подготвяли за терористични атаки. Четвъртото обвинение е срещу жена, носила документи, които според британската полиция биха могли да бъдат полезни на терористи.