Япония провери дали TEPCO е прикрил нивата на радиация преди година

Служители на компания-подизпълнител нарушили разпоредбите за безопасни условия на труд.

21.07.2012 | 15:29
Япония провери дали TEPCO е прикрил нивата на радиация преди година

Японското министерство на здравеопазването ще провери информацията дали служители на засегнатата от земетресението на 11 март 2011 ядрена централа „Фукушима” са били принудени да прикрият излагането си на радиация.

От доклад на вестника Asahi Shimbun става ясно, че подизпълнител на TEPCO e наредил на работещите в атомната централа да обвият с олово уредите си за измерване на радиация и да продължат работа, предаде BBC. Подизпълнителят  Build-up не коментира информацията.

„Ако не покрием уредите за измерване на радиацията, те ще измерят високи нива и ще трябва да спрем работа,” става ясно от запис, цитиран от изданието. Гласът на записа е на висш мениджър от компанията Build-up, който сам е прикрил измервателното си устройство с олово. Говорителят на Tepco коментира за Reuters, че са знаели, че подизпълнителя допуска подобно нарушение, но то не се е случило в случая с „Фукушима”. Мотивите на Build-up са били да запази договора си с TEPCO, отбелязва BBC.

По-рано този месец парламентарната проверка на правителството показа, че бедствието в ядрената централа е в резултат „предимно на човешка грешка”, а негативните последици е можело да бъдат по-малко при по-добра реакция.
Ядрената централа „Фукушима” беше сериозно засегната след земетресението и последвалите вълни цунами през март 2011. Охлаждащите системи на реакторите бяха блокирани, което стана причина за стопяване на реактора и изтичане на радиация. Десетки хиляди жители в околността бяха евакуирани от опасната зона.