Сирийските управляващи отрекоха използването на танкове и артилерия

Сблъсъкът в село Таримса е бил с въоръжени групировки към опозицията, а не масово убийство, коментира говорителят на сирийското външно министерство.

15.07.2012 | 14:31
Сирийските управляващи отрекоха използването на танкове и артилерия

Говорителят на външно министерство Джихад Макдеси отхвърли твърденията на ООН, че управляващия режим е включил тежко военно въоръжение в атаките срещу село Таримса, предаде BBC. Макдеси обвини ООН и Арабската лига, че са направили прибързани коментари на случилото се. По думите на говорителя на външно министерство не може и дума да става за масово убийство.  Сблъсъкът в  село Таримса е бил с въоръжени групировки, които пренебрегнали мирния план на международния пратеник Кофи Анан. Загиналите в резултат на сблъсъка са 37 души, а не 200, каквато е информацията на ООН, подчерта, Макдеси. Той уточни, че сирийската армия  е използвала бронетранспортьори и леки оръжия, а не самолети, хеликоптери или артилерия. Международните наблюдатели ще продължат разследването по случая, отбелязва BBC.

В петък The Wall Street Journal разпространи информация, че Сирия се готви да използва богатия си арсенал от химическо оръжие. Американските експерти са разединени в мнението си за последните действия на режима на Асад. Една част от тях са на мнение, че управляващия режим планира да използва оръжието срещу въоръжената опозиция и цивилните граждани с цел етническо прочистване. Според други- Асад се опитва да запази оръжията от потенциална атака от Запад.