Берлускони се връща в политиката

Магнатът решил да оглави отново партията си за парламентарните избори напролет, социолози му дават 30% от гласовете.

11.07.2012 | 13:39
Берлускони се връща в политиката

Силвио Берлускони е решил да се завърне в политиката и да води своята партия PdL на предстоящите парламентарни избори в Италия идната пролет, съобщава Corriere della Sera.

Според информацията всички поръчани социологически проучвания сочели, че партията може да получи не повече от 18% във вота, ако се яви без харизматичния си лидер. С Берлускони начело обаче процентът скачал до 30, което във фрагментирания италиански политически живот може да е дори първи резултат.

Според Corriere магнатът отменил цялата си лятна почивка, за да подготвя възраждането на своята формация Popolo della Liberta наесен. Берлускони възнамерявал също да състави "кабинет в сянка" изцяло от хора под 50-годишна възраст. Вестникът отбелязва, че това може не само да привлече по-младите гласоподаватели, но и да отклони вниманието от факта, че самият Силвио ще е вече на 81 в края на следващия правителствен мандат.

Съобщението излезе ден след анонса на настоящия премиер Марио Монти, че със сигурност няма да се кандидатира.

Финансови анализатори коментираха за специализирания вестник Il Sole 24 Ore, че евентуалното включване на Берлускони в предизборната надпревара ще е лоша новина за италианските държавни ценни книжа. Медийният магнат и изтъкнат популист не е гледан с добро око от пазарите – по време на осемгодишното му управление италианската икономика почти не отчете ръст, а постоянно отлаганите структурни реформи бяха причината Берлускони най-сетне да бъде свален от власт миналия ноември.