Чорни обвини Дерипаска в "безогледни лъжи"

Делото между двамата олигарси за "РусАл" започна в Лондонския върховен съд.

10.07.2012 | 10:05
Чорни обвини Дерипаска в

Михаил Чорни обвини Олег Дерипаска, един от най-богатите хора на планетата, в "безогледни лъжи" и опити "да пренапише историята". Чорни, който в миналото имаше сериозни бизнес интереси в България (включително като собственик на "Мобилтел" и футболния "Левски"), съди приближения до Кремъл Дерипаска в Лондонския върховен съд. Делото бе открито вчера при незапомнени мерки за сигурност, а един от свидетелите бе допуснат да даде показания анонимно заради притеснения за безопасността му.

Чорни претендира, че навремето е помогнал на Дерипаска да изгради своята алуминиева империя, но впоследствие бил измамен от дипломирания физик. Според него през 2001 година двамата постигнали договорка да се разделят, като Дерипаска му плати 250 млн. долара плюс цената на акциите му в алуминиевия гигант, който по-късно се превърна в "РусАл". Чорни твърди, че изобщо не е получил парите за своя дял.

В отговор Дерипаска обвинява Чорни и съдружниците му, че го принуждавали да им плаща, за да получава от тях защита. Адвокатите на алуминиевия магнат ще се опитат да докажат пред съда, че Чорни е свързан с организираната престъпност.

Дерипаска се радва на завидна медийна популярност във Великобритания от 2008, когато се разбра, че е подслонявал на луксозната си яхта край Корфу тогавашния еврокомисар Питър Манделсън и настоящия финансов министър Джордж Осбърн.

И той, и ищецът не присъстваха в залата при откриването на делото. Чорни живее в Израел и няма възможност да пътува до страни от Европейския съюз, защото испанските власти са издали заповед за арест срещу него по подозрения в пране на пари.