Жертвите на наводнението в Южна Русия вече са 150

По официални данни засегнатите от бедствието са 13 000 души.

08.07.2012 | 16:57
Жертвите на наводнението в Южна Русия вече са 150

Жертвите на наводненията в руския Краснодарски регион вече са 150 души по официални данни.  Властите предполагат, че други стотици души няма да бъдат намерени. Понеделник е обявен за ден на траур в Русия.
 Владимир Путин нареди да бъде извършено разследване по случая за това дали властите са сторили всичко, за да предотвратят трагедията. Руският президент прелетя с хеликоптер над засегнатите райони и разговаря с властите в най-тежко пострадалия град Кримск. По официални данни засегнатите от бедствието са 13 000 души.

Водната стихия, която е най-голямата в историята на Краснодарския регион, порази населените райони в петък срещу събота. Най-голям брой от загиналите са от 57-хилядния град Кримск и околностите. Девет от жертвите са от черноморския курорт Геленджик, а две-от пристанищния град Новоросийск.
Повечето от жертвите са възрастни хора, заспали по време на прииждането на стихията.

В региона са изпратени спасителни екипи със самолети и хеликоптери от Москва. Над хиляда са спасителите, които издирват жертви и евакуират  оцелелите. След като премина с хеликоптер над засегнатите райони регионалният губернатор Александър Ткачев туитна в интернет, че това, което се е случва в Кримск е извън всяко въображение.

Из социалните мрежи преобладават описанията, че Кримск изглежда като поразен от цунами. Не липсват обвинения към властите, че не съобщават истината за бедствието. Лидерът на опозиционната партия „Яблоко” Сергей Митрохин написа в Twitter, че според местните активисти на партията причината за наводнението е отварянето на шлюзовете на местния язовир. Регионалната администрация обрисува обвиненията като абсолютна
“нелепост”.
Следствието "не разглежда като причина за наводнението изпускане на вода от Неберджаевското водохранилище", заяви говорителят на Следствения комитет Владимир Маркин. По думите на федералния министър на извънредните ситуации Владимир Пучков причината за наводнението "не е техническа".