Италия оряза бюджета си с 26 млрд. евро

Правителството съкращава 20% от ръководителите в администрацията, синдикатите плашат с национални стачки.

06.07.2012 | 16:32
Италия оряза бюджета си с 26 млрд. евро

Италианското правителство обяви днес намерението си да ореже държавните разходи с нови 26 млрд. евро през следващите три години, за да намали малко огромния публичен дълг на страната. Съкращенията ще са най-вече за сметка на здравеопазването и администрацията, уточни премиерът Марио Монти.

Според заместник-министъра на икономиката Виторио Грили планираните мерки ще доведат до съкращаването на около 20% от ръководните кадри в обществените служби и 10% от обикновените служители. Синдикатите реагираха остро на плановете и заплашиха с поредица национални стачки.

Това е второто сериозно бюджетно съкращение след април, когато кабинетът оряза други 4.2 млрд. евро от публичните разходи. Марио Монти обясни, че изборът на правителството е бил прост – или да намали разходите, или да увеличи с още 2% данък добавена стойност.

Заседанието на кабинета, на което бе взето решението, продължи цели седем часа. Освен намаляване на заплати и съкращаване на позиции, мерките включват и драстично орязване на разходите за служебни автомобили и друго оборудване. Правителството ще свие с 500 млн. евро и държавните субсидии за висшето образование.

Преди няколко дни Монти предупреди, че бюджетният дефицит на Италия през тази година ще е доста по-голям от предвидените 1.3% от БВП – като вероятно ще надхвърли 2%.