Помощта за Кипър може да достигне 10 милиарда долара

Правителството на страната планира да понижи бюджетния дефицит с 4% през 2012.

02.07.2012 | 14:52
Помощта за Кипър може да достигне 10 милиарда долара

Представители на тройката международни кредитори-Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд пристигат в Никозия, за да изчислят от каква сума се нуждае Кипър и срещу какви реформи ще може да ги получи. Миналата седмица страната, чиято икономика е силно обвързана с гръцката, поиска финансова помощ от Европейския съюз за банковата си система.Така Кипър стана петата страна от еврозоната, потърсила външна помощ.
Спасителният пакет може да достигне до 10 милиарда евро. Брутният продукт на държавата е 17.3 милиарда евро. Помощта за Кипър вероятно ще покрие само текущите финансови нужди на страната, но не и тези през следващата година. През 2013 Кипър трябва да рефинансира задължения за над 2.25 милиарда евро.
По добре познатия сценарий се очаква Брюксел да поиска съкращения в държавния сектор.
Местни икономисти обвиняват правителството, че е оставило ситуацията да се влоши до такава степен, че да се търси външна помощ, особено като се имат предвид двата големи плюса за страната-откритите залежи на природен газ през миналата година и един от най-изгодните данъчни режими. Страната очаква през тази година бюджетния дефицит да падне до 2.5% от 6.3 през 2011.