Почина Ицхак Шамир

Беглец от Полша и женен за емигрантка от България, бившият лидер на "Ликуд" бе една от най-ярките фигури в новата история на Израел.

01.07.2012 | 08:42
Почина Ицхак Шамир

Бившият израелски премиер Ицхак Шамир почина на 96-годишна възраст след продължително боледуване. Шамир, изтъкната фигура сред борците за независимост през 30-те, ще остане в историята с яростната си съпротива срещу отстъпването на окупираните земи на палестинците, но и като човека, който даде началото на мирния процес между двата народа. "Той бе висш пример за вярност към земята на Израел и за вечните ценности на еврейския народ... Ицхак Шамир принадлежеше на поколение от гиганти", заяви настоящият израелски министър-председател Бенямин Натаняху.

Шамир е роден в Ружани, днешна Беларус, през 1915, и емигрира към Палестина през 1935 (останали в Полша, майка му и сестрите му загиват по време на Холокоста). Скоро Ицхак се присъединява към партизанските отряди, борещи се за освобождението на Израел от британското управление. Няколко пъти е хвърлян в затвора, където се запознава с бъдещата си жена Шуламит, емигрантка от България.

След основаването на независим Израел през 1948 Шамир известно време работи за прословутата разузнавателна служба "Мосад", преди да премине в политиката. Като лидер на дясната партия "Ликуд" два пъти служи като министър-председател - пред 1983-84 и 1986-1992.

Ицхак Шамир бе твърдо против териториални отстъпки към палестинците и нареди първото палестинско въстание през 1986 да бъде потушено със сила. Независимо от това именно той пръв започна преговори между Израел и арабските му съседи, отваряйки пътя към израело-палестинския мирен процес и сегашната Палестинска автономия.