Първият свободно избран президент на Египет се закле

Ислямисткият държавен лидер провъзгласи народа за източник на властта в Страната на пирамидите.

30.06.2012 | 16:05
Първият свободно избран президент на Египет се закле

Ислямистът Мохамед Морси стана петият президент на република Египет. Той е първият, който бе избран свободно. Новият държавен глава положи клетва пред Върховния конституционен съд и зае висшия пост, овакантен от Хосни Мубарак, който бе свален от миналогодишното въстание, предаде France Press.

"Заклевам се във Всевишния да браня републиканския строй, да зачитам конституцията и закона, да защитавам изцяло интересите на народа", заяви Морси, който е представител на най-влиятелната политическа формация в страната – „Мюсюлманските братя”.

"Египетският народ положи днес основите на един нов живот, на пълна свобода, на истинска демокрация", добави в речта си новият президент.

Днешната церемония предизвика спорове между военните, които са на власт в Египет, и „Мюсюлманските братя”. Хунтата твърдеше, че Морси трябва да положи клетва пред Конституционния съд, ислямистите обаче настояваха да се закълне пред парламента, официално разпуснат, но според тях все още легитимен. Накрая президентът отстъпи, но все пак вчера положи символична клетва пред десетки хиляди свои привърженици, събрали се на централния площад Тахрир в Кайро - "площада на свободата и революцията", както заяви самият Морси.

Ислямисткият държавен лидер провъзгласи народа за източник на властта в Страната на пирамидите, напомня ИТАР-ТАСС и цитира слово на Морси: "Вашата воля е над всичко, вие сте източник на властта и законността. Няма никой, който да стои над вашата воля - казвам това на военните, полицията и другите държавни институции".