Сирия е свалила турски военен самолет

Пилотите на F-4 от вчера са в неизвестност.

23.06.2012 | 10:36
Сирия е свалила турски военен самолет

Сирийската армия е свалила вчера турски военен изтребител F-4, потвърди военното министерство на страната. Машината е летяла ниско на около километър в сирийски териториални води. Двамата пилоти все още са в неизвестност, днес ще продължи издирването.

Самолетът на турската армия е излетял от военно-въздушната база в Малатия в 10:30 часа българско време, а връзката е прекъснала в 11:58 часа, уточни AFP. Връзката е прекъснала, в момент, когато самолетът е летял над провинция Хатай, близо до границата със Сирия.

Турският президент Абдуллах Гюл заяви пред медиите, че не е изключено военният изтребител да е преминал във въздушното пространство на Сирия. Той уточни, че често се случва изтребители да преминат границата заради високата скорост, с която се движат. Машината се е разбила в Средиземно море, след като сирийските военни части за охрана на границата са свалили турската машина.

Като член на НАТО, Турция рязко влоши отношенията си със съседна Сирия след ескалирането на напрежението между управляващия режим и опозицията през март 2011. За около година и половина над 30 хиляди сирийски бежанци са преминали границата с Турция.