Джулиан Асандж поиска убежище в Еквадор

Създателят на WikiLeaks се бои, че екстрадирането в Швеция е параван за пращането му в САЩ, където го грози смъртна присъда.

20.06.2012 | 08:36
Джулиан Асандж поиска убежище в Еквадор

Създателят на WikiLeaks Джулиан Асандж влезе в еквадорското посолство в Лондон вчера и поиска политическо убежище от латиноамериканската държава. Няколко дни по-рано британският върховен съд отхвърли последното му обжалване срещу решението да бъде екстрадиран в Швеция, където е заподозрян в сексуални престъпления.

"Мога да потвърдя, че дойдох в посолството на Еквадор и поисках политическо убежище. Молбата ми е предадена на министъра на външните работи на Еквадор в Кито. Благодарен съм на посланика и на еквадорското правителство, че ще я разгледат", заяви Асандж.

В Швеция създателят на скандалния сайт за секретни документи е следствен по подозрение в изнасилване и сексуален тормоз над две различни жени през август 2010 година. Асандж категорично отрича и двете обвинения. Той смята, че следствието е параван, за да бъде екстрадиран повторно, този път към САЩ, и да отговаря по обвинения в шпионаж - наказуеми със смърт. Американците държат Асандж отговорен за разсекретяването на хиляди строго поверителни грами от дипломатическите си мисии по цял свят. До момента обаче Вашингтон не е поискал официално екстрадирането му.

В момента Джулиан е на свобода срещу гаранция от 240 000 британски лири. Последният му шанс е да обжалва решението за екстрадирането си пред Европейския съд за човешките права в Страсбург, но според експерти шансовете му са малки. Ако Асандж избяга в Еквадор, потърпевши ще са около дузина негови приятели, които помогнаха да се съберат парите за гаранцията.