Гърция ще похарчи 35 млн. евро за парламентарните избори утре

Жан-Клод Юнкер предупреди, че ако радикалната левица спечели, последиците за еврозоната не могат да бъдат предвидени.

16.06.2012 | 17:43
Гърция ще похарчи 35 млн. евро за парламентарните избори утре

Парламентарните избори в Гърция в неделя ще струват 35 млн. евро, стана ясно след заседание днес на техническото правителство, предадоха световните агенции. Министърът на вътрешните работи Андонис Манитакис информира, че изборите на 17 юни ще струват на държавата с 30% по-малко от предишните, които се проведоха на 6 май.

Изборът, пред който ще бъдат изправени гърците в неделя, е от една страна продължаването и евентуалното засилване на мерките за икономии в страната им, или от друга - излизането на Атина от еврозоната и завръщането й към драхмата.

„В тези тежки моменти трябва да признаем, че Гърция ще има по-добра съдба, ако преодолеем различията и заедно работим за доброто на страната", коментира премиерът Панайотис Пикраменос. Той подчерта, че резултатите от изборите ще определят бъдещето на младите поколения и значително ще повлияе върху развитието на събитията в Европа.

В същото време председателят на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер коментира, че ако изборите в Атина бъдат спечелени от радикалната левица, което не може да бъде изключено, последиците за еврозоната не могат да бъдат предвидени. В интервю за австрийския вестник Kurrier той посочва, че на гърците трябва да им е ясно, че не може да се преговаря по съдържанието на програмата за строги икономии за страната.

Лидерът на Еврогрупата ще остане в неделя в телефонна връзка с президента на Европейската централна банка Марио Драги и комисар Оли Рен, както и с много колеги от ЕС. Официално становище обаче ще има едва в понеделник.