Япония рестартира два спрени ядрени реактора

Близо 200 антиядрени демонстранти протестират в Токио и призовават за живот без зависимост от ядрената енергия.

16.06.2012 | 14:46
Япония рестартира два спрени ядрени реактора

Японските власти взеха решение да пуснат отново в експлоатация два реактора на АЕЦ "Охи", спрени след аварията в атомната електроцентрала във Фукушима, предаде Reuters.

Това ще са първите работещи блокове в страната, след като всички японски атомни централи спряха работа след индустриалния инцидент, предизвикан от опустошителното земетресение и цунами.

Решението на правителството да рестартира двата реактора в централата на компанията Kansai Electric Power в западна Япония бе обявено от японския премиер Йошихико Нода на среща с отговорни министри. Възобновяването на работата на централата значително ще ослаби натоварването на енергийната система в западната част на основния японски остров Хонсю.

Въпреки протестите и опасенията, премиерът се реши на тази стъпка. Решението отваря възможност за повторното пускане на още ядрени реактори в Япония.

След трагедията от 11 март миналата година всичките 54 атомни реактора, осигуряващи една трета от тока в страната, бяха спрени за профилактични прегледи. На всеки 13 месеца реакторите в Япония преминават техническа проверка. След аварията във Фукушима нито един от спрените за профилактика реактори не беше пуснат заради страховете на населението и затягането на стандартите за безопасност.

Междувременно близо 200 антиядрени демонстранти се събраха в Токио пред резиденцията на премиера Йошихико Нода. Те призовават за живот без зависимост от ядрената енергия.