Меркел критикува политиките на Франция

Конфликтът Берлин – Париж се задълбочава.

15.06.2012 | 15:37
Меркел критикува политиките на Франция

Германският канцлер Ангела Меркел критикува икономическите постижения на Франция, ускорявайки войната на думи, която се води от избирането на новия френски президент социалист Франсоа Оланд и която се задълбочи през последните дни, предаде Reuers.

На среща с бизнес лидери Меркел описа Германия като "двигател за растеж и котва на стабилност в Европа".  Според нея Европа трябва да говори за нарастващата пропаст между двете най-големи икономики и традиционни съдружници в Европейския съюз.

В отговор на думите на германския канцлер, че силите на Германия няма да стигнат сама да се справи с кризата, френският премиер Жан-Марк Еро заяви, че Меркел не трябва да говори опростено за еврото. По-късно той се опита да намали напрежението между Париж и Берлин, като настоя, че Франция не иска да изолира Меркел, обединявайки се с Мадрид и Рим срещу нея.

Германският канцлер, вероятно недоволна и от срещата на Оланд с германските социалисти тази седмица, остро критикува политически идеи, които бяха част от предизборната кампания на френския президент, като намаляването на пенсионната възраст.

"Ако, например, погледнете развитието на разходите за труда между Германия и Франция през последните 10 години, ще видите, че в началото на хилядолетието Германия е изглеждала по-зле или в най-добрия случай толкова добре, колкото съседите ни по много фактори. Докато различията сега се увеличават много по-силно – също тема, която трябва да бъде обсъдена в Европа, разбира се", подчерта тя.