Испания може да потърси външна финансова помощ още този уикенд

Финансовите министри от еврозоната ще обсъдят спасяването на испанските банки.

09.06.2012 | 10:25
Испания може да потърси външна финансова помощ още този уикенд

В конферентен разговор финансовите министри от еврозоната ще обсъдят евентуалната спасителна помощ за испанските банки, съобщи BBC.
Още този уикенд Мадрид формално може да потърси финансова подкрепа за затруднените си банки, коментират източниците на BBC. Към момента Испания отрича информацията, че е подготвян Европейски спасителен план за банките й.
Според оценка на Международния валутен фонд испанската банкова система се нуждае от финансова инжекция от най-малко 40 милиарда евро. Стрес-тестът на испанския финансов сектор е показал, че банковата система е добре управлявана, но уязвима, подчертаха експертите на МВФ в петък.
През седмицата европейски представители отричаха информацията, че Испания ще поиска помощ по-рано от събота. Пред португалско радио обаче, вицепрезидентът на Европейската централна банка Витор Констанцио заяви че в много скоро се очаква Испания да потърси помощ.
„Очакваме Испания да формулира искане за външна помощ, с която да рекапитализира банките си,” коментира Констанцио.
Според запознати източници Испания е под натиск от страна на Брюксел заради увеличаващите се страхове и несигурност за изхода от изборите в Гърция следващите седмица.
Испанския премиер Мариано Рахой подчерта, че решението ще бъде взето след независим одит на испанската банкова система, която ще бъде направена в рамките на две седмици.