Продължават преговорите между Турция и ЕС

В Истанбул ще се проведе третото заседание на политическия диалог между Турция и ЕС.

07.06.2012 | 12:28
Продължават преговорите между Турция и ЕС

На срещата с представители на Брюксел , Турция ще бъде представена от министърa отговарящ за отношенията с ЕС Егемен Багъш и външния министър Ахмед Давутоглу. От страна на ЕС ще присъстват върховния представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Ащън и еврокомисаря по разширяването Стефан Фюле.

По време на заседанието ще бъдат обсъдени отношенията между Турция и Европейския съюз, и по-специално визовия режим за турските граждани. Други основни теми ще бъдат събитията в Сирия и Египет, Близкия Изток, Северна Африка и Балканите.

В Истанбул ще пристигне и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън. Поводът за нейната визита е международен форум срещу тероризма . На него ще присъстват представители на 30 страни като водещи теми ще бъдат кризата в Сирия и ядрената програма на Иран. Хилъри Клинтън, ще има и двустранна среща с турския външен министър Ахмет Давутоглу. Очаква се Турция да използва форума, за да потърси по-близка подкрепа срещу финансовите и политическите разклонения на сепаратистите от Работническата партия на Кюрдистан.